wtorek, 6 września 2011

Ciastka nieprzyzwoicie czekoladowe

Pyszne, intensywnie czekoladowe, lekko ciągnące (jak brownies) ciastka z przepisu Marthy Stewart. Łatwe i szybkie w przygotowaniu; masa nie wymaga chłodzenia przed pieczeniem.
Z podanych proporcji wychodzi ok. 40 sztuk sporych ciastek.


225 g gorzkiej czekolady
60 g masła
2/3 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
2 duże jajka
3/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
250 g groszków czekoladowych (ew. czekolady deserowej i białej, pół na pół)

Gorzką czekoladę roztopić z masłem na parze. Jajka utrzeć z cukrem i wanilią. Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Jajka połączyć z rozpuszczoną czekoladą, dodać mąkę, zmiksować. Dosypać groszki/posiekaną czekoladę i wymieszać.
Nakładać po czubatej łyżeczce masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując po 2-3 centymetry odstępu. Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec 12-14 minut. Tuż po upieczeniu ciastka będą miękkie, po kilku minutach należy przełożyć je na kratkę do ostudzenia. Smacznego!

1 komentarz: